Bron: Foto RCE

 

369 Wouter van den Broeck, 1489


DETAILS |BESCHRIJVING|WAPENS|BIJZONDERHEDEN|GESCHIEDENIS|PERSONEN|REAGEER


huidige plaats    

aan het exterieur van het schip, de zuidkant, tussen de eerste en tweede steunbeer vanaf het oosten

maten 115 x 232 cm
steensoort maaskalksteen
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

De zerk is in drie gedeelten gebroken door twee horizontale breuken. Verder is het oppervlak enigszins beschadigd.
De zerk heeft een tekstband die op de hoeken wordt voorgesteld als zijnde omgeslagen. De inscriptie loopt door in het middenveld bovenaan. In het midden is een wapenschild gegraveerd, dat met een lint aan een korte haak hangt.

Wapens

Drie palen; een schildhoofd met twee vierbladen. Het wapenschild wijkt iets af van dat in Hs 1709, 26, waar in een wapen Van den Broeck, als een van de kwartieren van Hans Strick, de vierbladen rozen zijn met daartussen een zespuntige ster.

Bijzonderheden

Wouter is een zoon van Claes van den Broeck en Elisabeth Jan Nellen. Hij was bontwerker van beroep en woonde in de Kerkstraat. In 1474 was Wouter schepen van ’s-Hertogenbosch. Hij was getrouwd met Katharina Henricx van Nuwenhuys van Helvoirt en had bij haar een drietal dochters, van wie Hadewich gehuwd was met Jan Nicolaes die Wolff, goede man van 1508 tot en met 1510. Het gezin was een van de rijkste van de stad: Katharina en na haar dood haar ongehuwde dochter Elisabeth behoorden begin zestiende eeuw tot het procent hoogst aangeslagenen in de belastinglijsten. Wouter overleed de dag na Sint-Maarten – 12 november – 1489, zijn vrouw Katharina volgde op 21 juni 1505.
De volgende persoon op de zerk is Judick of Judith, de eerste vrouw van Lambert Jaspers van den Broeck. Lambert stamt af van Ghysbert van den Broeck, een oom van Wouter Claes van den Broeck. Zijn grootvader Lambert Gerits van den Broeck († 1550) was tussen 1507 en 1538 vijfmaal schepen van de stad geweest. Lambert is een zoon uit het tweede huwelijk van goudsmid Jasper van den Broeck († 1574) met Maria Lamberts van Uden († 1581/2). Hij was bierbrouwer van beroep en woonde in het huis ‘In Sinte Christoffel’ bij de Korenbrug. Op het eind van zijn leven, in 1617 en 1618, was hij blokmeester van het blok van de Vismarkt. Lambert is driemaal getrouwd. Zijn eerste vrouw was Judith, dochter van mr. Daniel van Vlierden en Barbara Peters van Kelst, die een maand na de geboorte van haar zoon Jaspar, wellicht aan de gevolgen van die bevalling, op 5 mei 1585 overleed en in de Sint-Jan werd begraven. Lambert hertrouwde in 1587 met Cathalyn Jacop Dircx van de Venne en in 1601 met Yda Henricx Noppen. Hij maakte in 1612 zijn testament en is in 1618 overleden. 1.

Geschiedenis

De zerk van Wouter van den Broeck heeft niet altijd buiten de kerk gelegen. Judith van Vlierden werd op 5 mei 1585 in de Sint-Jan begraven en de zerk zal dus ook ten tijde van de begrafenis van Wouter van den Broeck in 1489 in de kerk hebben gelegen. Wanneer hij op zijn huidige plek buiten de muren van de kerk is terechtgekomen, is niet bekend.

Personen

 Broeck, Claes van den
 Broeck, Elisabeth van den
 Broeck, Ghysbert van den
 Broeck, Hadewich Wouters van den
· zie ook: 61. Wolfs, 16de eeuw
 Broeck, Jaspar van den
 Broeck, Jasper van den † 1570
 Broeck, Lambert Gerits van den
 Broeck, Lambert Jaspers van den
Broeck, Wouter van den † 12-11-1489
 Kelst, Barbara Peters van
 Nellen, Elisabeth Jan
 Noppen, Yda Henricx
Nuwenhuys, Katharina Henricx van
 Uden, Maria Lamberts van
 Venne, Cathalyn Jacop Dircx van de
 Vlierden, Daniel van
Vlierden, Judick van
· zie ook: 458. Quirijn Rogierssz. van Niel, 1615
 Wolfs, Jan Nicolaes
· zie ook: 61. Wolfs, 16de eeuw

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie