Bron: Foto RCE

 

336 Theodorus Ludovicus Le Mueau, 1622


DETAILS |BESCHRIJVING|WAPENS|BIJZONDERHEDEN|GESCHIEDENIS|PERSONEN|REAGEER


huidige plaats    

in het zuidtransept, de noordelijke travee, de tweede zerk vanaf het oosten van de meest zuidelijke rij van vijf zerken

locatie in 1821 volgens Martini (zie plattegrond)
maten 109 x 232 cm
steensoort maaskalksteen
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

De goed bewaarde zerk heeft geen rand. Bovenin is een cirkel aangebracht met een brede rand die als een banderol is weergegeven met onderaan een omgeslagen gedeelte. In de cirkel bevindt zich het wapenschild. Hieronder staat de inscriptie met opvallend mooie en grote kapitalen.

Wapens

Zeven zespuntige sterren (1,2,1,2,1).

Bijzonderheden

Over Theodorus Ludovicus le Mueau is nauwelijks iets bekend. Zijn grafzerk vermeldt dat hij uit Utrecht afkomstig was en een licentiaat in de theologie had. Op 1 maart 1616 werd hij kanunnik van het kapittel van de Bossche Sint-Jan, tevens werd hij door bisschop Zoesius benoemd tot president van het opnieuw opgerichte seminarie. In 1617/8 hield hij zich bezig met het vaststellen van de festa propria, de bijzondere heiligendagen van het bisdom. Hij werd begraven naast het oxaal bij de zuidelijke kooromgang. 1.

Geschiedenis

(Oud 25; Nieuw 326; Martini 265; Smits 145) *
In 1707 stond het graf op naam van de weduwe Simons. De legger van 1724 meldt de overboeking op naam van de kinderen van de stadsbestuurder Matthijs Pinxternakel en zijn echtgenote Dirkje van Becum. Op 19 april 1752 kwam het in het bezit van hun kleinkinderen en achterkleinkinderen. Dat waren allereerst kinderen van hun zoon Johan, getrouwd met Anna Catharina Hubert, te weten Thomas Pinxternakel, Commies op het Convoij alhier; Theodora Pinxternakel, echtgenote van Theodorus Noordburg; Catharina Pinxternakel, echtgenote van de Dordtse koopman Jan Hubert; en Aletta Pinxternakel, weduwe van Samuel de Kesel, en haar kinderen. Vervolgens de kinderen van hun dochter Johanna Pinxternagel en haar echtgenoot Laurens Simons, te weten Sara, Cornelis Martinus, predikant te Stolkwijk, en Adriana Simons, alsook de kinderen van Theodora Simons, echtgenote van Hendrik van de Oever. Verder betreft het kinderen van hun dochter Catharina, echtgenote van Jan van Megen. En ten slotte de dochter van hun dochter Adriaantje en haar echtgenoot Michiel van der Veer, te weten Johanna de Veer, weduwe van Adr. van Cuijlenburg. De legger van 1779 vermeldt de overboeking van het graf op naam van Johannes van den Oever. Hij is zeer waarschijnlijk de zoon van de in de legger van 1752-1755 genoemde Hendrik van den Oever en Theodora Simons. In 1796 kwam het graf op naam van A.C. van den Oever 2., weduwe van L. Simons. Tot slot wordt in de legger van 1804-1805 de overboeking gemeld op naam van de erfgenamen van de eerder genoemde Johannes van den Oever. Theodorus Ludovicus le Mueau werd in 1622 naast het oxaal bij de zuidelijke kooromgang begraven. In 1821 lag de zerk daar nog steeds, om precies te zijn in de middelste travee van het zuidtransept. Voor 1912 werd hij enkele meters in noordwestelijke richting verplaatst, naar waar hij nu nog ligt.

Personen

 Becum, Dirkje van
 Cuijlenburg, Adr. van
 Hubert, Anna Catharina
· zie ook: 110. Johan Pinxternagel, 1729
 Hubert, Jan
 Kesel, Samuel de
 Megen, Jan van
Mueau, Theodorus Ludovicus Le † 10-5-1622
 Noordburg, Theodorus
 Oever, Anna Constantina van den
 Oever, Hendrik van de
 Oever, Johannes van den
 Pinxternagel, Adriaantje
 Pinxternagel, Catharina
 Pinxternagel, Johan
· zie ook: 110. Johan Pinxternagel, 1729
 Pinxternagel, Johanna
 Pinxternakel, Aletta
 Pinxternakel, Catharina
 Pinxternakel, Matthijs
 Pinxternakel, Theodora
 Pinxternakel, Thomas
 Simons, Adriana
 Simons, Cornelis Martinus
 Simons, Laurens
 Simons, Sara
 Simons, Theodora
 Veer, Johanna de
 Veer, Michiel van der
 Zoes, Nicolaus
· zie ook: 125. Gerit Hanrick Dijnter, 1592
· zie ook: 346. Anna van Casteren, 1647
· zie ook: 485. Nicolaus Zoes, 1625

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie