Bron: Foto RCE

 

264 Peter Ghysberts van Straeten, 1552


DETAILS |BESCHRIJVING|BIJZONDERHEDEN|GESCHIEDENIS|PERSONEN|REAGEER


huidige plaats    

in de zuidelijke buitenzijbeuk van het schip, de eerste travee vanaf het transept, ten zuidwesten van de eerste middenpijler

locatie in 1821 volgens Martini (zie plattegrond)
maten 93 x 104 cm
steensoort maaskalksteen
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

De zerk heeft een ingezet stukje aan de onderzijde in het midden. De tekst is weergegeven op een tekstband die op de hoeken wordt voorgesteld als zijnde omgeslagen. De inscriptie loopt met één regel door op het middenveld, dat voor de rest leeg is gebleven.

Bijzonderheden

Peter is een zoon van kramer Ghysbert Peters van Straten († 1507) en Hillegonda Henricx van Sevenbergen († 1557). Vanaf 1543 woonde hij in de Ridderstraat. Van beroep was hij linnenlakenkoopman. In de belastinglijsten van het midden van de zestiende eeuw behoort hij tot de 22% hoogst aangeslagenen. Peter was getrouwd met Sophia, rond 1507 geboren uit het huwelijk van Gerit Peters Colen en Aelbertken Gerit Jacops de zeepzieder van Dort. Uit dit huwelijk stammen minstens zeven kinderen, onder wie notaris Jacob en Heylken, gehuwd met notaris Nicolaes Gerits van Someren. Peter werd begraven in de Sint-Jan. Sophia zou zijn hertrouwd met ene Jan Everarts en werd na haar dood bij haar eerste man begraven. 1.

Geschiedenis

(Oud 130; Nieuw 491; Martini 295; Smits 118B) *
Het graf stond in de eerste twee leggers geregistreerd op naam van Minaret. Tussen 1724 en 1752 werd het eigendom van de kerk.
Op de plattegrond van Martini uit 1821 is de zerk terug te vinden in de zuidelijke binnenzijbeuk van het middenschip, in de tweede travee vanaf het transept, tussen de tweede en derde middenpijler. De leggers wijzen al in 1707 op deze locatie. Tussen 1821 en 1912 werd de steen naar zijn huidige plek overgebracht.

Personen

 Colen, Gerit Peters
Colen, Sophia
 Everarts, Jan
 Jacops, Aelbertken Gerit
 Minaret, N.N.
 Sevenbergen, Hillegonda Henricx van
 Someren, Nicolaes Gerits van
· zie ook: 350. Jan Hogaerts Kelders, 1633
Straeten, Peter Ghyberts van † 6-12-1552
 Straten, Ghysbert Peters van
 Straten, Heylken Peters van
· zie ook: 350. Jan Hogaerts Kelders, 1633
 Straten, Jacob van

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie