Bron: Foto RCE

 

261 Aelken Rutger Ingerdaen, 1579


DETAILS |BESCHRIJVING|BIJZONDERHEDEN|GESCHIEDENIS|PERSONEN|REAGEER


huidige plaats    

in de zuidelijke buitenzijbeuk van het schip, de tweede travee vanaf het transept, ten noorden van de tweede muurpijler

maten 50 x 74 cm
steensoort maaskalksteen
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

De bovenrand van de zerk is verdwenen. Verder is zij nu dwars gelegd. Het woord ‘november’ bevindt zich in de linker, nu noordelijke buitenrand.

Bijzonderheden

HS 1709, 176.6 geeft de volgende tekst: ‘hier leet begraven Aelken Rutger Ingerdaen dogter van Emmerick sterft 1679 den 14 novem.
Aelken of Aleyt Rutgers Ingerdaen (ook: Yngherdanen, Ingardanen, in Joirdanen) was afkomstig uit Emmerik. De eerste maal dat we haar terugvinden in ’s-Hertogenbosch is in 1569/70, wanneer zij gewoon lid wordt van de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap. In 1574 kocht zij een huis aan de Papenhulst. In 1576 machtigde zij de Bossche zeemtouwer Willem Jans Roevers, op dat moment woonachtig in Borgerhout bij Antwerpen, om de achterstallige betalingen te innen van een lijfrente die zij ten laste van de stad Antwerpen bezat. Aleyt overleed op 14 november 1579. Haar erfgenamen waren de twee onmondige zonen van de eerdergenoemde Willem Roevers. 1.

Geschiedenis

Gegevens over het bezit en de locatie van het graf zijn vanwege het ontbreken van een registratienummer op de zerk niet terug te vinden in de leggers.

Personen

Ingerdaen, Aelken Rutger † 11-1579
 Roevers, Willem Jans

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie