Bron: Van Valkenburg BC

 

217 Peter Henricx van Zomeren, 1527


DETAILS |BESCHRIJVING|BIJZONDERHEDEN|GESCHIEDENIS|PERSONEN|REAGEER


huidige plaats    

in de zuidelijke buitenzijbeuk van het schip, de vierde travee vanaf het westen, de middelste zerk van de noordelijke rij van drie zerken

locatie in 1821 volgens Martini (zie plattegrond)
maten 84 x 172 cm
steensoort maaskalksteen
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

De zerk is ten zeerste afgesleten. Van de inscriptie is het grootste deel niet meer te lezen en van de hoekvierpassen is alleen de vierpas linksboven nog vaag te onderscheiden. Verder ligt de zerk met de bovenzijde naar het oosten.
Het betreft een zerk met een tekstband die wordt doorbroken door hoekvierpassen met daarin de evangelistensymbolen. Op het midden van de zerk zien we nog de schaduw van wat eens een kelk met hostie in reliëf was.

Bijzonderheden

De priester Peter Henricx van Zomeren kocht in 1517 een erfcijns uit een huis in de Vughterstraat bij de Heilig-Kruispoort. In 1519 wordt hij voor het eerst vermeld als beneficiant van de Sint-Jan. Hij is dan een van de executeurs van het testament van heer Geldolf van Zomeren, pastoor van het Groot Gasthuis. Uit de administratie van de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap, waarvan Peter gewoon lid was, weten we dat hij tussen Sint-Jan (24 juni) 1527 en Sint-Jan 1528 is overleden. Op 21 februari 1528 worden de priesters Dirck van Zomeren en Henrick van Zeelant als executeurs van heer Peters testament genoemd. Een overlijdensdatum in de tweede helft van 1527 ligt derhalve voor de hand. 1. Peters zuster Dircxken is eveneens onder deze zerk begraven. 2.

Geschiedenis

(Oud 195/?; Nieuw 516; Martini 330; Smits 99A) *
Het graf stond in ieder geval vanaf halverwege de achttiende eeuw te boek als kerkgraf, maar hoogstwaarschijnlijk ook al eerder.
Op de plattegrond van Martini is de zerk terug te vinden in de zuidelijke binnenzijbeuk van het schip, in het midden van de vierde travee vanaf het westen. Tussen 1821 en 1912 werd hij een travee zuidelijker gelegd. Hier ligt hij nog steeds.

Personen

 Zeelant, Henrick van
 Zomeren, Dirck van
Zomeren, Dircxken van
 Zomeren, Geldolf van
Zomeren, Peter Henricx van † 22-1527

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie