Bron: Foto RCE

 

215 Nicolaes Daniels van den Dungen, 1704


DETAILS |BESCHRIJVING|BIJZONDERHEDEN|GESCHIEDENIS|PERSONEN|REAGEER


huidige plaats    

in de zuidelijke buitenzijbeuk van het schip, de vierde travee vanaf het westen, ten westen van de vierde middenpijler

locatie in 1821 volgens Martini (zie plattegrond)
maten 86 x 172 cm
steensoort maaskalksteen
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

Het betreft een redelijk bewaarde inscriptiezerk met een tienregelige inscriptie.

Bijzonderheden

Metselaarsbaas Daniël Nicolaes van den Dungen alias van der Aa en zijn vrouw Margaretha Aerts van Wees lieten tussen 1676 en 1685 zeven kinderen dopen in de katholieke Sint-Jacobsparochie. Hun zoon Nicolaes, gedoopt op 15 maart 1678, overleed voor zijn ouders op 18 mei 1704 en werd drie dagen later in de Sint-Jan begraven. De ruimte op de zerk die was opengelaten voor de sterfdata van zijn vader en moeder is nooit ingevuld: zij zijn dan ook waarschijnlijk niet in de Sint-Jan begraven. Inderdaad worden de begrafenissen van Daniël en Margaretha in de Sint-Jacobsparochie vermeld op respectievelijk 25 januari 1709 en 2 juni 1710. 1.

Geschiedenis

(Oud 60; Nieuw 574; Martini 327; Smits 91B) *
In 1707 stond het graf op naam van Van den Dungen. Nog voor 1724 werd het eigendom van de kerk tot het op 2 mei 1781 weer werd verkocht en wel aan Helena en Adriana Smits, achterkleinkinderen van Daniël van den Dungen. Het graf kwam dus na ongeveer driekwart eeuw opnieuw in het bezit van dezelfde familie Van den Dungen. Op 3 augustus 1807 werd het overgeboekt op naam van Gerardus Sterk en zijn kinderen, erfgenamen van Helena Smits.
In 1821 lag in de zerk de zuidelijke buitenzijbeuk van het schip, in de vierde travee vanaf het westen, voor de zuidelijke buitenmuur van de kerk. De locatie volgens de leggers stemt hiermee overeen. De zerk lag dus vanaf de aankoop van het graf door Daniël van den Dungen tot zeker 1821 op dezelfde plaats. Voor 1912 werd hij verlegd naar zijn huidige plek aan de noordkant van dezelfde travee.

Personen

 Dungen alias van der Aa, DaniĆ«l Nicolaes van den
Dungen, Nicolaes Daniels † 18-5-1704
 Smits, Adriana
 Smits, Helena
 Sterk, Gerardus
 Wees, Margaretha Aerts van

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie